Szkoła Podstawowa im. Jana III Sobieskiego

w Woli Rasztowskiej

ul. Szkolna 9

05-205 Klembów

woj. mazowieckie

 

 

Warsztaty kuchni molekularnej Akademia Małego Kuchcika

10 września 2019 r. uczniowie z klas 1-3 brali udział w warsztatach kuchni molekularnej Akademii Małego Kuchcika. W czasie zajęć dzieci dowiedziały się: Dlaczego lód jest suchy? i Jakie ma właściwości?. Wykonały wiele ciekawych eksperymentów
z suchym lodem: mgłę, bańki i dymiące soczki, a także balon napełniający się dwutlenkiem węgla. Mali chemicy eksperymentowali z ciekłym azotem i „zamrażali” podłogę szkolną. Uczniowie dowiedzieli się, jak wykonać makaron-slime jadalny z napoju Kubuś Play, a także zjedli lody azotowe w różowych wafelkach, mrożone na miejscu.

Było naukowo, wesoło i smacznie.

foto>>>

Anna Wiśniewska

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )